Cum se pune diagnosticul de astm?

Diagnosticul se pune pe baza manifestarilor clinice, a istoricului sugestiv si a spirometriei (masurarea capacitatii respiratorii).
Diagnosticul este usor la pacientii tineri, nefumatori, care acuza crize tipice de sufocare însotita de suieraturi în piept si eventual de tuse cu expectoratie alba lipicioasa. Lucrurile nu sunt la fel de usoare la pacientii mai în vârsta, mai ales daca sunt si fumatori, care acuza mai mult oboseala la efort sau crize de tuse decât crize de sufocare. În criza (uneori si în afara ei) medicul poate percepe cu stetoscopul raluri sibilante (suieratoare) în plamânii pacientului.
Spirometria este esentiala pentru diagnostic, pentru stabilirea severitatii bolii si pentru urmarirea evolutiei în timp. Pacientului i se cere sa sufle cu maxim de forta într-un aparat care masoara parametrii respiratori. Astmaticii pot avea spirometrie normala între crize, sau se poate identifica un sindrom obstructiv (se reduce un parametru numit VEMS). Foarte sugestiv pentru astm este cresterea sau normalizarea VEMS dupa inhalarea unui spray bronhodilatator.

Sursa: Societatea Romana de Pneumologie

Teste diagnostice

- Spirometria. Acest test estimează gradul de ingustare a cailor aeriene mici prin evaluarea unor volume si debite de aer eliminate din plaman in timpul expiratiei;

- Flux aerian maxim de vârf. Un debitmetru de vârf este un dispozitiv simplu care masoara debitul maxim de aer care se elimina din plamani in timpul unei expiratii fortate. Valorile inferioare unui standard estimat in functie de caracteristicile individuale indica gradul de obstructie a cailor aeriene mici. Este un paramentru care se utilizeaza si in monitorizarea pacientului astmatic, medicul vă va oferi instrucțiuni cu privire la masurarea ambulatorie corecta si monitorizarea fluxului maxim de varf, pentru a urmari evolutia si eficienta medicatiei prescrise.

Testele functionale pulmonare se efectueaza inainte si dupa administrarea unui bronhodilatator.  În cazul în care funcția pulmonară se îmbunătățește dupa utilizarea unui bronhodilatator, este foarte probabil sa aveți astm.

Sursa: Universitatea Transilvania Brasov  – Facultatea de Medicina 

MENU