replica franck-muller watches  replica hublot watches  replica panerai watches  replica bvlgari watches  replica patek-philippe watches  replica montblanc watches  replica longines watches  replica hermes watches  replica audemars piguet watches  replica vacheron constantin watches 

Consultatii medicale in strainatate

Post 19 of 36

Dacă aveţi nevoie de medic sau de tratament spitalicesc pe durata unei călătorii în altă ţară din UE, cardul european de asigurări sociale de sănătate va simplifica procedurile administrative şi de rambursare în cazul sistemului public de sănătate.

Nu uitaţi că sistemele medicale şi de asigurări sociale diferă de la o ţară a UE la alta. Dacă în unele ţări va trebui să plătiţi consultaţia şi tratamentul, în altele nu se fac plăţi directe. Puteți obține informații despre sistemul național al țării pe care o vizitațion-line, de la o instituție națională, de la un punct național de contact sau prin intermediul aplicației pentru smartphone.

Cardul este acceptat doar de medicii şi spitalele afiliate sistemului public de sănătate – sistemul privat nu este acoperit! Dacă beneficiaţi de tratament în sistemul privat, aţi putea avea posibilitatea de a solicita rambursarea costurilor când vă întoarceţi acasă. Verificaţi-vă mai întâi drepturile, pentru că normele în materie de rambursare pot fi diferite!

Caz real

Asiguraţi-vă că sunteţi tratat în sistemul public de sănătate

Ewa avea piciorul rupt când a plecat într-o călătorie de afaceri în altă ţară din UE. Pentru că avea dureri, s-a hotărât să meargă la medic. La întoarcerea acasă a primit factura şi a constatat că aceasta nu este acoperită de cardul european de asigurări de sănătate, pentru că medicul o tratase ca pe un pacient din sistemul privat. Ewa a solicitat rambursarea costurilor de către casa de asigurări de sănătate, dar nu a primit decât o parte din bani, întrucât costul tratamentului din străinătate fusese mai ridicat decât cel al tratamentului pe care l-ar fi putut primi acasă.

Sursa: europa.eu

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

MENU